– Kan du putte bamsene oppi denne boksen? Og så kan du gi den til meg, sånn at jeg får en GAVE!

Jakob, fire år, er i fyr og flamme. Han får hjelp av interiørdesigner Indu Sharma fra Arkivet i Oslo til å få orden på rommet sitt. Arkivet hjelper deg å finne riktig interiørdesigner til styling eller oppussing. Som fireåringer flest har Jakob mange leker, som trenger fine steder å bo. Barn trenger som kjent ikke mange minuttene på å «bombe» rommet, men å rydde er mer krevende.

– Barnerom blir raskt rotete, men med lure triks blir det lettere for både barn og voksne å holde orden, sier interiørdesigneren.

2020_02_Clas_Ohlson_CharlotteWiig 9 of 15.jpg

Plasser oppbevaringen lavt slik at barna får tak i lekene. Høye skap får også rommet til å virke mindre og trangere. Bokser og esker som får plass i lave hyller skjuler rotet, samtidig som lekene er tilgjengelige for små fingre. Indu klistrer på klistremerker fra Clas Ohlson, med bilder som forklarer hva som hører hjemme hvor. Lego her, biler der. Slik kan barna holde orden selv.

Hun ligger på gulvet til Jakob og klistrer fast en sort bilbane med stødige hender.

– Denne bilbanen er kjempesmart! Du slipper å snuble i den, utbryter hun.

Jakob følger spent med. Han har en stor samling legobiler og andre biler, som trenger en skikkelig bane. Fireåringen er også fascinert av vegguret.

– Dette var veldig fint! Men det virker ikke?

Han løper til pappa, som setter batterier i vegguret før det går opp på veggen. Hver hele time stikker en bitteliten fugl hodet sitt ut og kvitrer lavt.

2020_02_Clas_Ohlson_CharlotteWiig 7 of 15.jpg

Indu Sharma


Å klistre en bilbane rett på gulvet er supersmart. Den er aldri i veien og du slipper å rydde den bort!


Barn er små kunstnere – la dem gjerne dekorere barnerommet selv. Jakob har tegnet noen herlige fjes, her innrammet i en lys ramme i furu fra Clas Ohlson.

Hos Clas Ohlson finner du også et bredt utvalg male– og tegnesaker, som er fine å oppbevare i bokser med eller uten lokk. Det er også blitt veldig populært å male døren eller en vegg på barnerommet med tavlemaling, som barna kan skrive og tegne på med kritt.

Sittepuffen er både praktisk oppbevaring og et fint møbel på barnerommet, mens den åpne trekassen er fin både i hyllen og på gulvet. Du kan også sette praktiske hjul under kassen. I et rom med fargerike leker kan det være lurt å velge lamper i mer nøytrale farger. Denne enkle og kule kaninlampen kommer med en dimmer, slik at du lett kan regulere lysstyrken.

Lekematte blir sekk!

Jakob er en kløpper på å bygge med lego og klosser. Men lego, duplo, småbiler og treklosser tar en evighet å plukke opp. Løsningen et lekematte som også er oppbevaring for småleker.
Når leken er over snører du teppet sammen til en pose, og vips, så er gulvet ryddet.

2020_02_Clas_Ohlson_CharlotteWiig 8 of 15.jpg
2020_02_Clas_Ohlson_CharlotteWiig 11 of 15.jpg

Tenk harmoni

Selv om de ikke vet det selv, trenger også barn ro og harmoni rundt seg når de skal sove.

– Tenk helhet når du styler barnerommet, og velg duse farger som passer sammen, sier eksperten.

Indu anbefaler grønne planter også på rommet til barna, som blant annet skal være bra for inneklima.

– Bare sett plantene høyt, slik at små barn ikke får tak i dem, tipser hun.

Lykken er et telt

Alle barn elsker hytter, huler, krypinn – og telt! Et telt som nesten ikke veier noe gir timevis med moro, og er enkelt å flytte rundt i huset. Jakob og «hermekråka», lillebroren Jens (2), stuper inn og ut av leketeltet mens de skratter og ler.

Denne hyllen fra Clas Ohlson er enkel å montere og setter sitt preg på rommet. La gjerne barna bestemme hvilke fine ting som skal få hedersplassen. Kofferten er fin til å oppbevare små skatter i, som ellers kan forsvinne i lekehaugen.

Fine farger

Fargerike vimpler og klistremerker piffer opp barnerommet og hvite vegger. Et mykt pledd, en fin pute og kosebamsen så er alt på stell.

Krakken fins i ulike farger og passer nesten overalt. Her er den blitt nattbord og hjem til den søte elefantlampen i hvit keramikk. Vegguret er en fin detalj på barnerommet.

2020_02_Clas_Ohlson_CharlotteWiig 3 of 15.jpg

Mamma og pappa:
Ann Helen Stette og Kristian Johannessen

2020_02_Clas_Ohlson_CharlotteWiig 17 of 2.jpg

Særlig bilbanen og teltet var en hit hos begge brødrene.

– «Hytte, hytte» er det første Jens sier på morgenen. Og Jakob er også veldig opptatt av vegguret. Den første kvelden med den nye klokken tok tannpussen og pysjskift fem minutter. Hele familien måtte være med og se på når klokken slo sju og den lille gjøken kom ut!

– Og kvitrelyden?

– Den kunne vi sku av – så det gjorde vi, flirer Ann Helen.

Alle lekene har funnet sin nye plass, og familien vil rekke ettermiddagssolen, før den går ned. De skal en tur på lekeplassen, men vesle Jakob løper motsatt vei.

– Jeg vil være her inne og leke! Roper han fra rommet sitt.

Å rydde er blitt en lek

Mamma Ann Helen Stette forteller at fireåringen har funnet en indre ryddeglede etter at alt fikk sin plass.

– Jakob er veldig opptatt av klistremerkene og hvor ting skal være, og han prøver å lære lillebror Jens å organisere legoen. Nå er alt sortert i kasser som er lette å ta ned fra hyllene, sier hun.

Ann Helen Stette

Mamma

Tidligere har guttene ikke visst hvor ting skal bo og da var det vanskelig å rydde, men nå er ryddingen blitt en morsom lek.